Mijn verhaal

Inleiding door Laurens

In het onderdeel Leerlingen vertellen lees je de verhalen van verschillende leerlingen die les bij mij volgen. Ik ben erg blij met hun openheid om hun verhaal te vertellen.

Uiteraard kan ik dan ook niet achterblijven om mijn verhaal te delen. En ik doe dat door gewoon dezelfde vragen aan mezelf te stellen. Ik praat wel vaker in mezelf, iedereen heeft wel eens de mening van een expert nodig toch? 😉

Wil je iets vertellen over waarom je met yoga bent begonnen?

Begin 2015 kreeg ik hyperventilatie en paniekaanvallen als onderdeel van mijn burnout (wat ik toen nog niet wist 😉 ). Op advies van mijn fysiotherapeute ging ik yoga volgen. Ik had echt het idee dat dat totaal niets voor mij was. Ik was totaal niet lenig, deed helemaal niets aan sport sinds dat ik van school af was gekomen. Maar goed ik ging het proberen. Een collega van mij gaf ook yoga lessen en bij haar begon ik dan ook les te volgen.

Wat ik toen niet wist (en nu wel 😉 ) was dat ik met ashtanga yoga begon. Een hele actieve vorm van yoga. En dat kon mijn onsportieve lichaam ook wel flink merken. Bovendien had ik een conditie van 0 doordat ik in die tijd ook nog rookte. Dus het begin was een hele uitdaging.

 

Wil je iets vertellen over de invloed die yoga heeft op je lichaam, je geest en je leven in het algemeen?

Maar ik merkte iets, al wist ik niet precies wat. Maar ik bleef gaan, ging steeds vaker, van eerst om de week, naar iedere week, naar 2x in de week tot ik thuis ook iedere dag yoga ging doen. Dat iedere dag yoga doen ging niet vanzelf, soms ging dat een week goed en daarna weer 2 weken niet. En in die 2 weken kon ik een gigantisch verschil merken.

Het viel mij op hoeveel lekkerder ik in mijn vel zat als ik regelmatig aan yoga deed. Hoeveel minder spierspanning en pijn in mijn lichaam ik had. Dus ik bleef dat volhouden.

Ik merkte ook steeds beter hoe goed het mij deed dat ik rustmomenten in mijn dag inbouwde. Tussen mijn werk door pakte ik af en toe een kwartier pauze en ging lekker naar buiten. Even stil zitten, soms mediteren, soms yoga in het park in de zon.

 

Wil je iets vertellen over de manier waarop jij vind dat ik les geef?

Euhm, oh ja op dit moment wordt het wel vreemd, want ik heb nog nooit les van mezelf gevolgd 😉

Laat ik dan vertellen wat mijn bedoeling is van mijn manier van lesgeven. En ik hoop dat dat dan ook zo overkomt.

Ik hou van informeel, lekker los en anders. Lessen bij mij zijn nooit strak. Het gaat er mij niet om dat je de oefening doet zoals deze in het boekje staat. Het gaat er mij om dat je de oefening doet zoals deze bij jouw lichaam past. Dat je voelt wat voor effect de houding op je heeft. En ik zal je altijd proberen uit te dagen de houding aan te passen zodat je iets dieper in de houding komt, de houding iets uitdagender wordt. En tegelijkertijd je te stimuleren niets te forceren, je grenzen te herkennen, maar vooral ook te erkennen.

Met de nodige humor, flauwe grapjes hou ik mijn lessen luchtig. Soms improviseer ik er op los omdat ik merk dat jullie als leerling, als groep iets anders nodig hebben dan ik van te voren had uitgedacht. En dat worden de leukste lessen. En soms daag ik mezelf ook uit en zie je hoe ik een houding steeds meer opbouw tot het moment dat het ook voor de docent een uitdaging wordt. En dat levert soms ook hilarische momenten op.

Natuurlijk is er ook ruimte voor serieuze momenten. Het kan heel goed zijn dat je emotioneel wordt, dat er iets los komt uit je lichaam. En dat mag er altijd zijn, daar zal altijd de ruimte voor zijn om dit toe te laten. En alles wat je loslaat geeft je weer ruimte voor nieuwe emoties, nieuwe ervaringen.

Lachen, niet overal (onnodig) te zwaar aan tillen en serieus over zijn. Dat zijn de belangrijkste lessen die ik de afgelopen tijd heb geleerd die me de meeste ontspanning geven. En dat probeer ik dan ook graag over te dragen.