Blog

Tip voor thuis: De dag ontspannen beginnen

Een heerlijk rustige, ontspannen kalme dag. Dat willen we allemaal wel. En voor het grootste deel hebben we daar zelf de regie in.

Reageren op situaties

We kunnen nooit helemaal bepalen welke situaties er op ons pad komen, maar wel hoe we daar op reageren. En als jij rustig en kalm reageert op de situaties die je tegemoet komen dan blijf jij ook rustig, kalm en ontspannen. En dus veel minder of geen stress.

Een belangrijk onderdeel om zo je dag te kunnen doorbrengen is de dag rustig en bewust beginnen.

Haasten in de ochtend

Misschien merk je nu juist het tegenovergestelde. Zodra je wekker afloopt spring je uit bed, even snel douchen, misschien nog snel een boterham naar binnen werken en hop onderweg naar het werk. Het lijkt lekker efficiënt maar door gelijk zo snel, actief en waarschijnlijk ook gehaast je dag te beginnen zet de toon voor de rest van de dag. Je lichaam en geest staan gelijk in standje aan, willen zoveel mogelijk doen, het liefst tegelijkertijd en overal heel snel op reageren.

Relaxen in de ochtend

Door de ochtend juist rustig en bewust te beginnen zet je een hele andere bepalende toon voor de dag.

Het kan al heel eenvoudig zijn. Zet je wekker eens een kwartiertje eerder. Gebruik dit kwartier om gewoon nog even te zitten en niets te doen. Geen telefoon, geen televisie, misschien nog geen kinderen omdat die nog slapen. Gewoon even lekker de stilte voor de storm van de dag.

Misschien dat je in plaats daarvan liever een korte wandeling maakt, genietend van de stilte in de vroege ochtend. En dan ontdek je ook dat je meemaakt dat de natuur langzaam wakker word. Je ziet de zon opkomen, of je ziet de dauw op het gras.

Na een poosje zet je dan misschien je wekker nog wel een kwartiertje eerder, om iets langer te wandelen, of om in je dagboek te schrijven. Een dagboek lijkt iets van vroeger als klein kind, maar het heeft zeker voor volwassenen ook heel veel nut. Je schrijft je gedachten van je af, je schrijft op wat belangrijk voor je is. Schrijft de doelen op hoe jij je dag wilt doorbrengen. Rustig en kalm, met voldoende ontspanning. En verwacht je bepaalde problemen, dan kun je hier alvast rekening mee houden, misschien wel hulp vragen.

 

Gewoonte

Nog wat later merk je dat het vroeger opstaan helemaal niet zo erg is als dat het leek en het een gewoonte wordt. En dan besef je dat je de belangrijke dingen die je nu ‘s avonds nog uitgeput en met tegenzin moet doen ook in de ochtend kunt doen. Zo heb je de belangrijkste dingen van de dag al gedaan voordat je naar je werk gaat. Daar hoef je dan de rest van de dag niet meer bij stil te staan. En je maakt je niet of minder druk om onverwachte zaken die op de dag gebeuren, de belangrijke dingen zijn toch al gedaan.

Mijn ochtend

Op deze manier heb ik zelf mijn ochtendritueel gemaakt. Steeds na een periode weer een kwartiertje eerder op staan. Zo heb ik voor mezelf de tijd gecreëerd om de ochtend te beginnen met yoga, Yoga Nidra (diepe ontspanning) en een meditatie. Dit geeft mij weer meer energie voor de rest van de dag, net als ontbijt. Dit doe ik regelmatig in de buitenlucht samen met mijn hond. Zo zie ik de zon opkomen, de vogels wakker worden. Geniet mijn hond van een langere wandeling. Lekker relaxed begin van de dag dus. En zelfs als er wat tegen zit kan ik dat rustig opvangen omdat ik toch tijd genoeg heb.

Tips

Wil jij ook de dag beginnen met wat rustige yoga houdingen, bekijk dan dit filmpje op Youtube. https://www.youtube.com/watch?v=E1OMyW05No0

En wil je de ochtend eens beginnen met een Yoga Nidra kijk dan eens hier naar:

Nederlands: https://www.youtube.com/watch?v=OZ5t_nkSfWo

Engels: https://www.youtube.com/watch?v=MttJgNIRcjE