Blog

Wat is yoga?

Wat is yoga? Simpele vraag, maar het antwoord vind ik wat ingewikkelder. Yoga kan voor iedereen weer wat anders betekenen. Voor de een is het een workout, voor de ander ontspannen. Voor sommige mensen is het een levenswijze. En natuurlijk zijn er ook vooroordelen.

“Yoga, dat is toch voor van die lenige slanke vrouwen die zich in elke onmogelijk houding kunnen vouwen.”

Jazeker, daar zijn er een hele hoop van, maar er zijn nog veel meer mensen die op een andere manier aan yoga doen.

“Yoga dat is toch voor van die zweverige geitenwollensokken figuren”

Die groepen bestaan vast ook nog, maar tegenwoordig zijn er zoveel mensen die aan yoga doen dat je gerust kunt zeggen dat yoga voor iedereen is.

En zo zijn er vast nog veel meer vooroordelen over wat yoga is. Wil je weten wat yoga voor mij betekent? Lees snel verder onder de foto.

Voor mij is yoga

Bewegen met aandacht voor je ademhaling, lichaam en geest. En dit met met respect voor jouw grenzen. Je maakt bewegingen die jouw lichaam op dat moment aankan. Elke sessie probeer je steeds een beetje meer uitdaging in je bewegingen aan te brengen. Maar je richt je vooral op ontspanning en verdieping. Door met aandacht te oefenen voel je wat er in jouw lijf gebeurt en merk je welke gedachten je hebt.

Vanaf hier komt iedereen op zijn eigen pad. Voor de een wordt yoga een workout, lekker bezig zijn, uitdaging zoeken en zweten. Voor de ander wordt het juist een moment van rust, lekker ontspannen en even helemaal niets moeten. Voor weer een ander helpt yoga om zichzelf te ontwikkelen,  ontdekken wat je graag doet en angsten overwinnen. Het geeft een andere richting aan je leven en misschien ook meer spiritualiteit.

Voor mij begon yoga als ademhalingsoefening. Een manier om mijn oppervlakkige, snelle ademhaling te kalmeren en dieper te maken. Tegelijkertijd merkte ik dat mijn lichaam iets soepeler en minder pijnlijk werd. En de lessen die ik volgde waren ook een goede workout voor mijn conditie en ik kreeg hierdoor meer energie.

Met yoga leer je met aandacht te bewegen. Met aandacht te ademen, te voelen wat er in je lijf en hoofd gebeurt. Door die aandacht breng je je gedachten tot rust, leer je de spanning in je lichaam los te laten en helemaal te ontspannen.

Door yoga word je je dus meer bewust van wat er in je leven speelt. Dingen waar jij over piekert, situaties of gedachten die jou spanningen geven of emoties veroorzaken. Je leert wat er wel en niet bij je past, wat goed en misschien wat minder goed voor jou is.

Het leert je de handleiding die bij je geboorte niet hebt gekregen alsnog te ontdekken en te herschrijven.

Stel je het onderstaande scenario eens voor

Je gaat beter en rustiger ademhalen → je ontspant meer → je krijgt meer energie

Meer energie waardoor je meer gaat bewegen → je conditie wordt beter

Je beweegt meer → je oefeningen maken je lichaam krachtiger, vrijer en soepeler → alles gaat net een beetje makkelijker

Waardoor je meer energie over houd → je gaat meer dingen ondernemen

Meer dingen ondernemen → meer plezier, minder tijd om te piekeren

Je wordt je bewust van je gewoontes → je vervangt minder goede gewoontes door nieuwe die beter bij je passen

Slapen gaat beter → je wordt uitgerust wakker

De gedachtes die je hebt merk je sneller op → je laat je minder meeslepen door je negatieve gedachtes, je gaat vaker de positieve kanten zien

Je wordt positiever → ontspannen gaat makkelijker → je lacht meer → je zit lekker in je vel

Je ervaart meer rust in je lichaam en je hoofd → je maakt steeds meer tijd voor leuke activiteiten en brengt meer tijd door met familie en vrienden

Dit scenario is in grote lijnen wat er met mij is gebeurd. Natuurlijk niet van de ene op de andere dag, maar stapje voor stapje gedurende een aantal jaar.

 

Omgaan met tegenslag

En het is uiteraard niet allemaal rozengeur en maneschijn. Er komen natuurlijk ook nog steeds situaties op je pad die heftig zijn. Je relatie kan uitgaan, er kan een dierbare overlijden, je raakt je baan ineens kwijt of je wordt ernstig ziek.

Door wat je hebt geleerd met yoga kun je beter met deze situaties omgaan.

Je durft de pijn en het verdriet toe te laten want je weet dat je het aankunt. Je weet de emoties te verwerken, je wordt weer rustig en je kalmeert je met je ademhaling. Je vind rust en kalmte door je oefeningen.

Dankzij je positieve instelling weet je veerkrachtig met de situatie om te gaan. Je bent dankbaar voor wat is geweest en leert verder te leven met de ervaring.

Mijn ervaring in een paar zinnen

Yoga heeft mij geleeerd mezelf te ontwikkelen om rustig, positief, verbonden en met veel liefde en vertrouwen mijn leven te leven. 

Yoga leert me veerkrachtig te zijn, te blijven groeien en bloeien in moeilijke situaties.

Yoga ervaren

Wil je zelf ervaren wat yoga voor jou is? Doe dan eens mee met Anti & After Burn-out Yoga. Iedere zondagavond om 18.30 bij Yoga Sadhana in Vlissingen. Een proefles kost slechts €5,-

Lees meer over Anti & After Burn-out Yoga

Of meld je gelijk aan voor een proefles